Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym

Składniki:

  • dynia ok 600 g po obraniu ( u mnie piżmowa)
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • puszka mleka kokosowego
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka)
  • łyżka oliwy

Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na łyżce oliwy z dodatkiem kurkumy i słodkiej papryki. Dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Po kilku minutach dodajemy obraną i pokrojoną dynię. Smażymy jeszcze ok 3-4 minut.

Całość zalewamy gorącym bulionem lub wodą (tak by przykryła wszystkie warzywa) , dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw (ok 15-20 min).

Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe i ponownie blendujemy.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *