Składniki:
- dynia ok 600 g po obraniu ( u mnie piżmowa)
- 4 marchewki
- 1 cebula
- puszka mleka kokosowego
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka)
- łyżka oliwy
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na łyżce oliwy z dodatkiem kurkumy i słodkiej papryki. Dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Po kilku minutach dodajemy obraną i pokrojoną dynię. Smażymy jeszcze ok 3-4 minut.
Całość zalewamy gorącym bulionem lub wodą (tak by przykryła wszystkie warzywa) , dodajemy sól i pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw (ok 15-20 min).
Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe i ponownie blendujemy.


Smacznego! 🙂