Pieczone kotlety z kurczaka z warzywami

Proste, smaczne kotlety, które nadają się dla najmłodszych. Są miękkie wiec dziecko na pewno sobie z nimi poradzi. Warzywa możemy dobrać wedle własnego uznania i gustu dziecka.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • czubata łyżka groszku
  • czubata łyżka kukurydzy
  • garść natki pietruszki
  • pół papryki
  • pół niedużej cukinii
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, oregano , słodka papryka
  • jajko

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Siekamy (nie za drobno ale też tak by kawałki nie były zbyt duże)

Cebulę kroimy na drobna kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy (możemy pominąć ten krok).

Do posiekanej piersi kurczaka dodajemy groszek, kukurydzę, startą na tarce (grube oczka) paprykę i cukinię, posiekaną natkę, cebulę, jajko i przyprawy (do smaku).

Formujemy kotlety, jesli masa jest zbyt rzadka mozemy dodac troche bulki tartej.

Kotlety układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu możemy jeszcze posypać słodką papryką. Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (opcja góra-dół)

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *