Proste, smaczne kotlety, które nadają się dla najmłodszych. Są miękkie wiec dziecko na pewno sobie z nimi poradzi. Warzywa możemy dobrać wedle własnego uznania i gustu dziecka.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- czubata łyżka groszku
- czubata łyżka kukurydzy
- garść natki pietruszki
- pół papryki
- pół niedużej cukinii
- 1 cebula
- sól, pieprz, oregano , słodka papryka
- jajko
Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Siekamy (nie za drobno ale też tak by kawałki nie były zbyt duże)
Cebulę kroimy na drobna kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy (możemy pominąć ten krok).
Do posiekanej piersi kurczaka dodajemy groszek, kukurydzę, startą na tarce (grube oczka) paprykę i cukinię, posiekaną natkę, cebulę, jajko i przyprawy (do smaku).
Formujemy kotlety, jesli masa jest zbyt rzadka mozemy dodac troche bulki tartej.
Kotlety układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu możemy jeszcze posypać słodką papryką. Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (opcja góra-dół)


Smacznego! 🙂