Rogaliki są bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest bez dodatku cukru i składa się tylko z trzech składników 🙂
Składniki (na 32 sztuki):
- 3 szklanki mąki
- 330 g śmietany 18%
- 200 g masła
Na nadzienie:
- dżem 100% (u nas cały słoiczek)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Mąkę mieszamy ze śmietaną i pokrojonym w kostkę masłem. Wszystko ugniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
Dżem mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy je na 4 części. Z każdej części formujemy cienkie koło za pomocą wałka. Każde koło kroimy na 8 trójkącików. Na górze każdego kładziemy łyżeczkę dżemu. Zawijamy od podstawy trójkąta do wierzchołka.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 30 min w temperaturze 185 stopni.


Smacznego!