Rogaliki

Rogaliki są bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest bez dodatku cukru i składa się tylko z trzech składników 🙂

Składniki (na 32 sztuki):

  • 3 szklanki mąki
  • 330 g śmietany 18%
  • 200 g masła

Na nadzienie:

  • dżem 100% (u nas cały słoiczek)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Mąkę mieszamy ze śmietaną i pokrojonym w kostkę masłem. Wszystko ugniatamy. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut.

Dżem mieszamy z mąką ziemniaczaną.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy je na 4 części. Z każdej części formujemy cienkie koło za pomocą wałka. Każde koło kroimy na 8 trójkącików. Na górze każdego kładziemy łyżeczkę dżemu. Zawijamy od podstawy trójkąta do wierzchołka.

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy ok 30 min w temperaturze 185 stopni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *