Krem z papryki i pomidorów

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • sol ,pieprz , czerwona słodka papryka do smaku
  • łyżka oliwy

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (opcja góra- dół) . Paprykę układamy na blaszce i pieczemy ok. 10 min przewracając co jakiś czas by była równomiernie przypieczona. Studzimy ją a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.

W garnku na łyżce oliwy podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojona w kostkę marchewkę i jeszcze chwilę podsmażamy. Całość zalewamy wodą lub bulionem (ok 2,5 szklanki). Gotujemy do miękkości marchewki.

Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, paprykę oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Blendujemy na gładki krem.

Zupę możemy podać ze śmietana oraz z grzankami 🙂

Smacznego! 🙂

2 comments on “Krem z papryki i pomidorów

  1. Bardzo się cieszę, że wróciła Pani na bloga, przez ostatni rok regularnie stosowałam przepisy, są genialne! Proszę nie przestawać pisać 🙂 Serdecznie pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *