Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 2 marchewki
- sol ,pieprz , czerwona słodka papryka do smaku
- łyżka oliwy
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (opcja góra- dół) . Paprykę układamy na blaszce i pieczemy ok. 10 min przewracając co jakiś czas by była równomiernie przypieczona. Studzimy ją a następnie obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę.
W garnku na łyżce oliwy podsmażamy pokrojona w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojona w kostkę marchewkę i jeszcze chwilę podsmażamy. Całość zalewamy wodą lub bulionem (ok 2,5 szklanki). Gotujemy do miękkości marchewki.
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, paprykę oraz przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Blendujemy na gładki krem.
Zupę możemy podać ze śmietana oraz z grzankami 🙂


Smacznego! 🙂
Bardzo się cieszę, że wróciła Pani na bloga, przez ostatni rok regularnie stosowałam przepisy, są genialne! Proszę nie przestawać pisać 🙂 Serdecznie pozdrawiam
jak milo to słyszeć!! bardzo dziękuje 🙂