Placki z płatków ryżowych z powidłami

Placki są mięciutkie, puszyste, z powidłami w środku.

Składniki (na 8 placków):

  • 100 g płatków ryżowych
  • 4 płaskie łyżki mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
  • powidła

Płatki ryżowe zalewamy gorąca wodą (na wysokość płatków) i zostawiamy do momentu aż wchłoną wodę i staną się gęste. Gdy lekko ostygną łączymy je z mąką, jajkami, cukrem i proszkiem do pieczenia.

Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię (posmarowaną olejem). Gdy ciasto z jednej strony nam się lekko zarumieni wykładamy na wierzch łyżkę powideł i zakrywamy je odrobina ciasta. Smażymy jeszcze moment i przekładamy placki na drugą stronę. Czekamy aż się zarumienią.

Placki możemy posypać cukrem pudrem 😉

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *