Chlebek bananowy z kremem orzechowym

Pyszne, mocno bananowe i wilgotne ciasto z delikatnym kremem z dodatkiem masła orzechowego. Dla wszystkich małych i dużych wielbicieli bananów!

Składniki:

Na ciasto:

  • 4 mocno dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru brązowego (można pominąć ze względu na słodkie banany)
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju/ rozpuszczonego masła/ oleju kokosowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (można pominąć)

Na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego
  • 2- 3 łyżki cukru pudru brązowego

Banany ugniatamy widelcem. Do miski wkładamy wszystkie składniki (mąka, jajka, banany, cukier, proszek do pieczenia, olej i jogurt). Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy do foremki (dno foremki wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy w 180 stopniach (góra – dół) przez ok 40 minut. Ciasto studzimy.

Serek mascarpone ubijamy za pomocą miksera razem z masłem orzechowym i cukrem przez kilka minut (do momentu aż krem stanie się jaśniejszy i puszysty).

Ostudzone ciasto kroimy w poprzek na 2-3 blaty (jeśli foremka była większa np 26 cm wtedy kroimy na 2, jeśli mniejsza np. 22 cm to na trzy). Blaty dodatkowo można nasączyć np herbatą lub kawą inką ale ciasto już samo w sobie jest dość wilgotne.

Każdy blat przekładamy warstwą kremu. Ciasto wkładamy jeszcze na godzinę do lodówki.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *