Twarogowe “pączki “

Zbliża się tłusty czwartek i z tej okazji postanowiłam zrobić zdrowszą, ale nadal smaczną wersje tradycyjnych pączków. Są pieczone, z małą ilością cukru i naprawdę pyszne! Nasze zniknęły gdy były jeszcze cieple 🙂

Składniki (na 6 sztuk):

  • 250 g twarogu (my użyliśmy półtłustego )
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • dżem/ konfitura

Wszystkie składniki (oprócz dżemu) wrzucamy do miski i miksujemy do połączenia. Z powstałego ciasta formujemy placki , na środku każdego wykładamy po łyżce dżemu i zaklejamy , robimy kulki (jeśli ciasto lekko klei nam się do rąk wystarczy je lekko zwilżyć).

Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (opcja góra- dół) przez ok 20 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *