Zbliża się tłusty czwartek i z tej okazji postanowiłam zrobić zdrowszą, ale nadal smaczną wersje tradycyjnych pączków. Są pieczone, z małą ilością cukru i naprawdę pyszne! Nasze zniknęły gdy były jeszcze cieple 🙂
Składniki (na 6 sztuk):
- 250 g twarogu (my użyliśmy półtłustego )
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru brązowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem/ konfitura
Wszystkie składniki (oprócz dżemu) wrzucamy do miski i miksujemy do połączenia. Z powstałego ciasta formujemy placki , na środku każdego wykładamy po łyżce dżemu i zaklejamy , robimy kulki (jeśli ciasto lekko klei nam się do rąk wystarczy je lekko zwilżyć).
Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (opcja góra- dół) przez ok 20 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego! 🙂