Kotlety mielone z marchewką

Składniki: (na 12 kotletów )

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 4 ugotowane marchewki
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • majeranek, słodka papryka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • bułka tarta

Mięso mielone mieszamy z namoczoną bułką, zblendowaną marchewka, solą (ok 1/2 płaskiej łyżeczki), pieprzem (szczypta), majerankiem (1 płaska łyżka) ,słodką papryką (1 płaska łyżka) oraz jajkiem i natką pietruszki. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni (kilka minut, do zarumienienia z każdej strony) z dodatkiem oleju. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego lekko olejem i pieczemy przez ok 20 min (opcja góra- dół , 160 stopni).

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *