Składniki: (na 12 kotletów )
- 500 g mięsa mielonego
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 4 ugotowane marchewki
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- majeranek, słodka papryka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- bułka tarta
Mięso mielone mieszamy z namoczoną bułką, zblendowaną marchewka, solą (ok 1/2 płaskiej łyżeczki), pieprzem (szczypta), majerankiem (1 płaska łyżka) ,słodką papryką (1 płaska łyżka) oraz jajkiem i natką pietruszki. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni (kilka minut, do zarumienienia z każdej strony) z dodatkiem oleju. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego lekko olejem i pieczemy przez ok 20 min (opcja góra- dół , 160 stopni).


Smacznego! 🙂