Krem z buraków i marchewki

Pyszna, rozgrzewająca zupa, która nadaje się już dla maluszków. Najlepsza z dodatkiem prażonych pestek słonecznika, łyżką śmietany, posypana natką pietruszki.

Składniki (na 6-8 porcji):

  • 6 małych buraków
  • 3 duże marchewki
  • szklanka passaty pomidorowej/ pomidorów z puszki
  • 2 jabłka
  • 2 małe cebule
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, słodka papryka do smaku

Cebulę kroimy w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojona cebulę, czekamy aż lekko się zeszkli (dla najmłodszych dzieci można pominąć ).

Buraki, marchewkę i jabłka obieramy i kroimy w kostkę , wrzucamy do cebuli. Zalewamy gorąca wodą (ewentualnie bulionem warzywnym) tak by przykryła wszystkie warzywa. Dodajemy sól ,pieprz i słodką paprykę. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.

Dodajemy passatę i gotujemy jeszcze kilka minut. Całość blendujemy na gładki krem.

Najlepiej smakuje z podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika , grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *