Pyszna, rozgrzewająca zupa, która nadaje się już dla maluszków. Najlepsza z dodatkiem prażonych pestek słonecznika, łyżką śmietany, posypana natką pietruszki.
Składniki (na 6-8 porcji):
- 6 małych buraków
- 3 duże marchewki
- szklanka passaty pomidorowej/ pomidorów z puszki
- 2 jabłka
- 2 małe cebule
- łyżka oliwy
- sól, pieprz, słodka papryka do smaku
Cebulę kroimy w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojona cebulę, czekamy aż lekko się zeszkli (dla najmłodszych dzieci można pominąć ).
Buraki, marchewkę i jabłka obieramy i kroimy w kostkę , wrzucamy do cebuli. Zalewamy gorąca wodą (ewentualnie bulionem warzywnym) tak by przykryła wszystkie warzywa. Dodajemy sól ,pieprz i słodką paprykę. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
Dodajemy passatę i gotujemy jeszcze kilka minut. Całość blendujemy na gładki krem.
Najlepiej smakuje z podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika , grzankami lub groszkiem ptysiowym.


Smacznego! 🙂