Sernik z mango

Razem z dziećmi mamy już dość pogody za oknem, braku śniegu i ciągłego braku słońca dlatego postanowiłam, że zrobię im sernik który smakiem chociaż trochę przypomni im lato (jedliśmy wtedy bardzo dużo mango ;)).

Składniki:

Na spód:

  • ok 220 g herbatników
  • 100 g masła

Na masę serową :

  • 400 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3/4 cukru szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 6 łyżeczek żelatyny

Na wierzch:

  • ok 400 g mrożonego mango (może być świeże, ok 2-sztuki, zależy od wielkości)
  • 2 łyżeczki żelatyny

Herbatniki mielimy w mikserze na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 24 cm). Wkładamy do lodówki.

Do miski wkładamy serek mascarpone i śmietanę. Ubijamy do momentu aż masa serowa będzie dość sztywna (kilka minut). Dodajemy cukier i jeszcze chwile ubijamy.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (pól szklanki). Gdy lekko ostygnie do żelatyny dodajemy kilka łyżek masy serowej i dokładnie mieszamy. Mieszankę z żelatyna dodajemy do masy serowej i znów mieszamy. Wykładamy ją na spód ciasteczkowy i wkładamy do lodówki.

Rozmrożone mango blendujemy. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Gdy lekko ostygnie mieszamy ją z kilkoma łyżkami musu mango a następnie mieszamy z reszta owoców, Mus owocowy wykładamy na lekko już stężały ser i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *