Krem orzechowy

Moje dzieci uwielbiają masło orzechowe, chciałam urozmaicić im nieco kanapki… i zrobiłam krem orzechowy (z dodatkiem kakao). Ola i Antek go uwielbiają. Na pewno jest lepszym wyborem niż dostępne w sklepach gotowe kremy orzechowe (poza kilkoma wyjątkami :)) Tym bardziej, że zrobienie go zajmuje kilka minut.

Składniki:

  • 50 g orzechów nerkowca
  • 2 dojrzale banany
  • 2 łyżki mleka (roślinne lub krowie)
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżeczki karobu (można pominąć)
  • wanilia z jednej laski

Orzechy mielimy za pomocą blendera na pył . Do miski wrzucamy banany , dodajemy mleko, kakao, karob, wanilię oraz orzechy i blendujemy na gładki krem.

Możemy dodać odrobinę syropu klonowego/ z agawy/ daktylowego. U nas dzięki dodaniu mocno dojrzałych bananów krem był wystarczająco słodki.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *