Moje dzieci uwielbiają masło orzechowe, chciałam urozmaicić im nieco kanapki… i zrobiłam krem orzechowy (z dodatkiem kakao). Ola i Antek go uwielbiają. Na pewno jest lepszym wyborem niż dostępne w sklepach gotowe kremy orzechowe (poza kilkoma wyjątkami :)) Tym bardziej, że zrobienie go zajmuje kilka minut.
Składniki:
- 50 g orzechów nerkowca
- 2 dojrzale banany
- 2 łyżki mleka (roślinne lub krowie)
- 2 płaskie łyżki kakao
- 2 łyżeczki karobu (można pominąć)
- wanilia z jednej laski
Orzechy mielimy za pomocą blendera na pył . Do miski wrzucamy banany , dodajemy mleko, kakao, karob, wanilię oraz orzechy i blendujemy na gładki krem.
Możemy dodać odrobinę syropu klonowego/ z agawy/ daktylowego. U nas dzięki dodaniu mocno dojrzałych bananów krem był wystarczająco słodki.


Smacznego 🙂