Kotleciki brokułowe z awokado

Pyszne, mięciutkie kotleciki. Smaczne na zimno i na ciepło. Możemy je zjeść na obiad, na kolację albo jako przekąskę poza domem.

Składniki: (12 sztuk)

  • pól ugotowanego brokuła
  • 1 dojrzale awokado
  • 1 jajko
  • garść zmielonych orzechów nerkowca (można pominąć)
  • garść pestek słonecznika (można pominąć)
  • 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny
  • przyprawy do smaku (sol, pieprz)

Brokuła i awokado blendujemy. Dodajemy jajko, mąkę, płatki oraz bułkę tarta i mieszamy. Dodajemy przyprawy, zmielone orzechy i pestki słonecznika. Z powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na oleju do zarumienienia z obydwu stron. Kotleciki możemy też upiec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni (opcja góra – dół).

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *