Pyszne, mięciutkie kotleciki. Smaczne na zimno i na ciepło. Możemy je zjeść na obiad, na kolację albo jako przekąskę poza domem.
Składniki: (12 sztuk)
- pól ugotowanego brokuła
- 1 dojrzale awokado
- 1 jajko
- garść zmielonych orzechów nerkowca (można pominąć)
- garść pestek słonecznika (można pominąć)
- 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny
- przyprawy do smaku (sol, pieprz)
Brokuła i awokado blendujemy. Dodajemy jajko, mąkę, płatki oraz bułkę tarta i mieszamy. Dodajemy przyprawy, zmielone orzechy i pestki słonecznika. Z powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na oleju do zarumienienia z obydwu stron. Kotleciki możemy też upiec w piekarniki nagrzanym do 180 stopni (opcja góra – dół).


Smacznego! 🙂