Burgery z ciecierzycy

Dziś na obiad zrobiłam pieczone burgery z ciecierzycy. Można je podać z ziemniakami i surówka albo w bułce , z dodatkami.

Moim dzieciom najbardziej smakują w domowej bułce, z dodatkiem sałaty, sera i pomidora. A do tego pieczone ziemniaki 🙂

Składniki na ok 16 burgerów :

  • 250 g suchej ciecierzycy (może być ciecierzyca z puszki)
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy do smaku (sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cytryny

Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez ok. 8 godzin. Po namoczeniu zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli (ok 30-35 min).

Ugotowaną ciecierzycę blendujemy, dodajemy jajka, mąkę, natkę , oliwę , cytrynę oraz przyprawy i wszystko razem mieszamy. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, opcja góra-dól. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Gdy masa się schłodzi formujemy z niej kotleciki i układamy na blaszce. Pieczemy ok 25 min do zarumienienia.

Składniki na bułki do burgerów (16 sztuk):

  • 500 g maki
  • szklanka ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 120 g masła
  • roztrzepane jajko (do posmarowania bułek)
  • sól (ok. 1 łyżeczki)

W misce mieszamy połowę ciepłego mleka z rozkruszonymi drożdżami, łyżką maki i łyżką cukru. Odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia.

W większej misce mieszamy mąkę, wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, resztę mleka, sól oraz jajko. Ciasto wyrabiamy ok 10-15 min aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, opcja góra-dól. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 porcji i z każdej formujemy bułkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem (można pominąć). Odstawiamy jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok 40 min. do momentu aż bułki będą zarumienione.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *