Dziś na obiad zrobiłam pieczone burgery z ciecierzycy. Można je podać z ziemniakami i surówka albo w bułce , z dodatkami.
Moim dzieciom najbardziej smakują w domowej bułce, z dodatkiem sałaty, sera i pomidora. A do tego pieczone ziemniaki 🙂
Składniki na ok 16 burgerów :
- 250 g suchej ciecierzycy (może być ciecierzyca z puszki)
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- garść posiekanej natki pietruszki
- przyprawy do smaku (sól, pieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie)
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki cytryny
Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez ok. 8 godzin. Po namoczeniu zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli (ok 30-35 min).
Ugotowaną ciecierzycę blendujemy, dodajemy jajka, mąkę, natkę , oliwę , cytrynę oraz przyprawy i wszystko razem mieszamy. Wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, opcja góra-dól. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy masa się schłodzi formujemy z niej kotleciki i układamy na blaszce. Pieczemy ok 25 min do zarumienienia.

Składniki na bułki do burgerów (16 sztuk):
- 500 g maki
- szklanka ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- łyżka cukru
- 1 jajko
- 120 g masła
- roztrzepane jajko (do posmarowania bułek)
- sól (ok. 1 łyżeczki)
W misce mieszamy połowę ciepłego mleka z rozkruszonymi drożdżami, łyżką maki i łyżką cukru. Odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia.
W większej misce mieszamy mąkę, wyrośnięte drożdże, rozpuszczone masło, resztę mleka, sól oraz jajko. Ciasto wyrabiamy ok 10-15 min aż stanie się elastyczne i będzie odchodziło od dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, opcja góra-dól. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 porcji i z każdej formujemy bułkę. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub makiem (można pominąć). Odstawiamy jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok 40 min. do momentu aż bułki będą zarumienione.


Smacznego! 🙂