Placki są bardzo proste, składają się z trzech składników. Są miękkie, lekko chrupiące na zewnątrz i znikają tak samo szybko jak powstają 🙂
Składniki (na ok. 12 placków):
- 5 marchewek
- 4 czubate łyżki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
- 3 jajka (lub 2 duże)
- możemy również dodać przyprawy (sól, pieprz, majeranek ) oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego – ale nie jest to konieczne :))
Placki robi się ekspresowo i nie ma w tym nic trudnego. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce lub siekamy w blenderze. Płatki miksujemy na mąkę.
W misce mieszamy wszystkie składniki – marchewkę, jaka i płatki (ewentualnie dodajemy przyprawy i jogurt).
Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni, opcja góra-dol.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia (możemy dodatkowo posmarować ją olejem). Wykładamy na nią za pomocą łyżki masę i formujemy placki. Pieczemy ok 15 min. Placki przekładamy na druga stronę i znów pieczemy ok 10-15 min.
Najlepiej smakują z jogurtem naturalnym, posypane koperkiem 🙂


Smacznego! 🙂