Pizza twarogowa

Przepis dla małych fanów pizzy 🙂 Szybka i prosta w przygotowaniu a dodatki możemy wybrać wedle własnego uznania, co akurat mamy w lodówce 🙂

Składniki (na 1 średnią pizzę ):

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki płatków owsianych górskich
  • 2 łyżki maki pszennej (możemy zastąpić inna np orkiszową , jaglaną , kokosową )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
  • przyprawy do smaku : sól , pieprz, majeranek, zioła prowansalskie

Składniki na sos pomidorowy:

  • Przecier pomidorowy w kartoniku lub pomidory krojone w puszce
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • cukier brązowy
  • sól
  • majeranek

W garnuszku na łyżce oliwy przysmażamy drobno posiekaną cebulę . Gdy zeszkli się dodajmy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek oraz majeranek i sól. Po kilku minutach dojemy pomidory , dodajemy odrobinę cukru i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.

Wszystkie składniki na pizzę dokładnie razem mieszamy i blendujemy (możemy pominąć i wymieszać tylko za pomocą widelca ). Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i łyżką formujemy okrągły kształt.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 20-25 min.

Wyjmujemy pizzę i wykładamy na nią sos i znów wkładamy na 5 minut do piekarnika.

Wyjmujemy pizzę i układamy na niej dodatki np. tarta mozarellę , szynkę, oliwki, paprykę 🙂 Wkładamy do piekarnika jeszcze na moment, aż ser się roztopi a składniki zarumienią .

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *