Przepis dla małych fanów pizzy 🙂 Szybka i prosta w przygotowaniu a dodatki możemy wybrać wedle własnego uznania, co akurat mamy w lodówce 🙂
Składniki (na 1 średnią pizzę ):
- 250 g twarogu półtłustego
- 3 jajka
- 2 łyżki płatków owsianych górskich
- 2 łyżki maki pszennej (możemy zastąpić inna np orkiszową , jaglaną , kokosową )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
- przyprawy do smaku : sól , pieprz, majeranek, zioła prowansalskie
Składniki na sos pomidorowy:
- Przecier pomidorowy w kartoniku lub pomidory krojone w puszce
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- cukier brązowy
- sól
- majeranek
W garnuszku na łyżce oliwy przysmażamy drobno posiekaną cebulę . Gdy zeszkli się dodajmy przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek oraz majeranek i sól. Po kilku minutach dojemy pomidory , dodajemy odrobinę cukru i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Wszystkie składniki na pizzę dokładnie razem mieszamy i blendujemy (możemy pominąć i wymieszać tylko za pomocą widelca ). Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i łyżką formujemy okrągły kształt.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 20-25 min.
Wyjmujemy pizzę i wykładamy na nią sos i znów wkładamy na 5 minut do piekarnika.
Wyjmujemy pizzę i układamy na niej dodatki np. tarta mozarellę , szynkę, oliwki, paprykę 🙂 Wkładamy do piekarnika jeszcze na moment, aż ser się roztopi a składniki zarumienią .


Smacznego! 🙂