Paluchy z bazyliowym pesto

Paluchy z pesto to ekspresowa w wykonaniu przekąska. Smakują na zimno i na ciepło. Są wygodne do jedzenia nawet dla maluszków. Pesto bazyliowe można zastąpić innym- np. pomidorowym, pietruszkowym. W zależności od tego co lubią nasze dzieci 🙂

Składniki (na ok. 10 paluchów):

  • ciasto francuskie (jedno opakowanie)
  • jajko
  • przyprawy do posypania paluchów ( u mnie- kurkuma, słodka papryka, chia, sol, pieprz, lubczyk )

Skladniki na pesto bazyliowe:

  • świeża bazylia (doniczka)
  • 2 łyżki orzechów nerkowca lekko zarumienionych na patelni (mogą być orzeszki pinii, pestki dyni, słonecznika)
  • 2 łyżki tartego sera żółtego (najlepiej parmezanu lub innego twardego sera ale możne być delikatniejszy w smaku )
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 80 ml oliwy
  • sól ,pieprz do smaku

Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy .

Wszystkie składniki pesto blendujemy na gładki sos.

Ciasto francuskie smarujemy pesto i kroimy wzdłuż krótszego boku na paski (ok 2- 3 cm). Każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Paluchy smarujemy rozmąconym jajkiem , posypujemy przyprawami. Pieczemy ok 15 min w piekarniki nagrzanym na 180 stopni (góra – dół )do momentu aż paluchy będą ładnie zarumienione.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *