Paluchy z pesto to ekspresowa w wykonaniu przekąska. Smakują na zimno i na ciepło. Są wygodne do jedzenia nawet dla maluszków. Pesto bazyliowe można zastąpić innym- np. pomidorowym, pietruszkowym. W zależności od tego co lubią nasze dzieci 🙂
Składniki (na ok. 10 paluchów):
- ciasto francuskie (jedno opakowanie)
- jajko
- przyprawy do posypania paluchów ( u mnie- kurkuma, słodka papryka, chia, sol, pieprz, lubczyk )
Składniki na pesto bazyliowe:
- świeża bazylia (doniczka)
- 2 łyżki orzechów nerkowca lekko zarumienionych na patelni (mogą być orzeszki pinii, pestki dyni, słonecznika)
- 2 łyżki tartego sera żółtego (najlepiej parmezanu lub innego twardego sera ale możne być delikatniejszy w smaku )
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 80 ml oliwy
- sól ,pieprz do smaku
Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy .
Wszystkie składniki pesto blendujemy na gładki sos.
Ciasto francuskie smarujemy pesto i kroimy wzdłuż krótszego boku na paski (ok 2- 3 cm). Każdy pasek skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Paluchy smarujemy rozmąconym jajkiem , posypujemy przyprawami. Pieczemy ok 15 min w piekarniki nagrzanym na 180 stopni (góra – dół )do momentu aż paluchy będą ładnie zarumienione.


Smacznego! 🙂