Zdrowsza alternatywa dla kupnych ciastek . Te z dodatkiem syropu daktylowego są słodkie i aromatyczne. Syrop daktylowy bogaty jest w magnez, wapn oraz potas. Zawiera witaminę A, E oraz C i B. Ciasteczka robi się błyskawicznie i tak samo szybko znikają 🙂 Mogą mieć dowolne kształty, dodatki i ozdoby 🙂
Przepis (ok 30 ciastek):
- 120 g masła
- 1/3 szklanki syropu daktylowego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (sody)
- 200 g maki pszennej
Wszystkie składniki mieszamy , ugniatamy ciasto. Wyrabiamy kulkę , którą zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Wyjmujemy ciasto i wałkujemy na cienki placek (lekko podsypujemy mąką) , następnie przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 min do momentu aż ciastka będą zarumienione (180 stopni, góra- dol).
Rogi reniferków zrobiłam z precelków, oczy z lukru i czekolady 🙂
Smacznego!