Kruche ciasteczka daktylowe

Zdrowsza alternatywa dla kupnych ciastek . Te z dodatkiem syropu daktylowego są słodkie i aromatyczne. Syrop daktylowy bogaty jest w magnez, wapn oraz potas. Zawiera witaminę A, E oraz C i B. Ciasteczka robi się błyskawicznie i tak samo szybko znikają 🙂 Mogą mieć dowolne kształty, dodatki i ozdoby 🙂

Przepis (ok 30 ciastek):

  • 120 g masła
  • 1/3 szklanki syropu daktylowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (sody)
  • 200 g maki pszennej

Wszystkie składniki mieszamy , ugniatamy ciasto. Wyrabiamy kulkę , którą zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Wyjmujemy ciasto  i wałkujemy na cienki placek (lekko podsypujemy mąką) , następnie przy pomocy foremek wykrawamy ciasteczka.

Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 min do momentu aż ciastka będą zarumienione (180 stopni, góra- dol).

Rogi reniferków zrobiłam z precelków, oczy z lukru i czekolady 🙂

Smacznego!

DSC08070

DSC08079

DSC08082

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *