Najlepsze ciasteczka kakaowe

Mocno kakaowe, z pyszną czekoladą w środku. Polubi je każde dziecko 🙂 Są mięciutkie i lekko kruche.

Składniki (na ok 15 podwójnych ciasteczek):

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 130g masła
  • szczypta soli
  • wanilia z jednej laski
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka śmietany 12%

Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą i wanilią. Dodajemy masło i wszystko razem ugniatamy, dodajemy jajko. Ugniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Całość zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Czekoladę rozpuszczamy z łyżka śmietany. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną pozostawiamy nadal w lodówce (by zbytnio nie zmiękła) a drugą wałkujemy i wycinamy kółka za pomocą foremki lub kieliszka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę rozpuszczonej czekolady. Przykrywamy drugim kółkiem i delikatnie zlepiamy.

Ciastka pieczemy ok 10 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

DSC06645

DSC06649

Smacznego! 🙂

 

One thought on “Najlepsze ciasteczka kakaowe

  1. Juz za chwile Mikolajki. My nie wyobrazamy sobie tego dnia bez kubka goracej czekolady i wypelniajacego caly dom zapachu ciasteczek. W tym roku zdecydowalysmy sie na kruche ciasteczka kakaowe. Sa one idealne do wycinania swiatecznych gwiazdek, balwankow czy Mikolajow, poniewaz nie zmieniaja swojego ksztaltu po upieczeniu. Na koniec mozna ozdobic je cukrem pudrem lub lukrem i kosztowac ze swiateczna muzyka w tle.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *