Najlepsze ciasteczka kakaowe

Mocno kakaowe, z pyszną czekoladą w środku. Polubi je każde dziecko :) Są mięciutkie i lekko kruche.

Składniki (na ok 15 podwójnych ciasteczek):

  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 1 jajko
  • 130g masła
  • szczypta soli
  • wanilia z jednej laski
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka śmietany 12%

Mąkę mieszamy z kakao, cukrem, solą i wanilią. Dodajemy masło i wszystko razem ugniatamy, dodajemy jajko. Ugniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Całość zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Czekoladę rozpuszczamy z łyżka śmietany. Odstawiamy do wystygnięcia.

Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną pozostawiamy nadal w lodówce (by zbytnio nie zmiękła) a drugą wałkujemy i wycinamy kółka za pomocą foremki lub kieliszka. Na każde kółko nakładamy łyżeczkę rozpuszczonej czekolady. Przykrywamy drugim kółkiem i delikatnie zlepiamy.

Ciastka pieczemy ok 10 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

DSC06645

DSC06649

Smacznego! :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *