Pancakes z jabłkami

Czasami gdy mamy więcej czasu na śniadanie możemy zrobić pyszne, jabłuszkowe placuszki. Są puchate, mięciutkie, lekko słodkie i naprawdę pyszne! :) Smakują na zimno i na ciepło.

Składniki (na ok 12 placków):

  • 180g mąki
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200ml mleka
  • łyżka roztopionego masła
  • 2 starte na grubych oczkach jabłka

Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Jajko roztrzepujemy z mlekiem.

Do mąki dodajemy powoli mleko z jajkiem i delikatnie mieszamy.

Na samym końcu dodajemy masło i starte jabłka. Ponownie delikatnie mieszamy.

Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju. Gdy na powierzchni placka zrobią się bąbelki, przerzucamy placki na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy.

Pysznie smakują polane syropem klonowym, posypane cynamonem, z odrobiną jogurtu greckiego!

DSC06592

DSC06607

Smaznego! :)

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *