Frytki warzywne

Dzieci je uwielbiają. Są lekko słodkie i lekko chrupiące. Moja Ola, która nie przepada za pietruszką i selerem – tak podane uwielbia! :)

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 2 średnie marchewki
  • 1/4 selera
  • 2 pietruszki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka lubczyku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki cukru brązowego (można pominąć)
  • 1/4 łyżeczki soli (można pominąć)
  • łyżka oliwy

Wszystkie warzywa obieramy ze skórki i kroimy na cienkie paseczki. Wrzucamy je do miski, dodajemy oliwę, przyprawy, cytrynę, cukier i wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej za pomocą dłoni).

Warzywa kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 220 stopni przez 15-20 min (w zależności jak mocno chcemy by frytki warzywne były podpieczone)

^2AE161F118E14303C0BBAC7DAB294DCF52FDDB6074FAFF5542^pimgpsh_fullsize_distr

DSC06184

 

Smacznego! :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *