Jogurtowe ciasto z jagodami

Bardzo proste, bardzo szybkie i bardzo smaczne.  Można je zrobić razem z dzieckiem, będzie miało przy tym świetną zabawę a później pyszny podwieczorek 😉 Prawie wszystkie składniki odmierzamy za pomocą kubeczka po jogurcie (150g).

Składniki (na blaszkę 24-25cm):

  • 2 kubeczki jogurtu naturalnego
  • 1 i 1/3 kubeczka cukru trzcinowego
  • 3/4 kubeczka oleju
  • 2 jajka
  • 4 kubeczki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • laska wanilii
  • 2 kubeczki jagód (mogą być też inne owoce ;))

Piekarnik nagrzewany do 200 stopni góra- dół.

Jogurt mieszamy z jajkami, olejem i cukrem. Mieszamy tylko chwilę, do połączenia składników.

W oddzielnej misce mieszamy mąkę z sodą.

Wymieszaną mąkę dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy ziarenka z laski wanilii.

Tortownicę smarujemy lekko olejem. Wylewamy ciasto a na wierzchu układamy jagody.

Pieczemy ok 25-30 min (do suchego patyczka).

DSC06088

DSC06094

Smacznego! :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *