Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • krojone pomidory z puszki
  • 3/4 opakowania makaronu świderki
  • 2-3 gałązki pomidorków koktajlowych
  • łyżka masła
  • 150 g tartej mozzarelli
  • oregano
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (minutę krócej niż czas podany na opakowaniu ). Na patelni z dodatkiem oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy lekko się zarumieni wrzucamy pokrojoną cukinię oraz papryki (wcześniej można je lekko podpiec w piekarniku i zdjąć skórki ). Dodajemy łyżkę masła oraz wszystkie przyprawy. Warzywa dusimy ok 10 minut. Dodajemy pomidory z puszki i dusimy jeszcze 5 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ugotowany makaron mieszamy z sosem warzywnym.

Połowę makaronu z warzywami wykładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startą mozzarellą. Wykładamy pozostałą część i znów posypujemy serem. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe.

Pieczemy ok 20 min

DSC06056

DSC06076

Smacznego! :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *