Zielony krem z groszku

Dzisiaj naprawdę prosty przepis na zupkę już od 6 miesiąca życia. Jest lekka i delikatna w smaku. Smakuje świetnie z odrobiną mozzarelli i ze świeżą bułeczką.

  • 400 g mrożonego groszku
  • 0,5 l bulionu warzywnego (3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 3 kulki ziela angielskiego i kilka listków laurowych)
  • sól do smaku (u najmłodszych dzieci pomijamy)
  • pieprz do smaku (u najmłodszych dzieci pomijamy)
  • kilka małych kulek mozzarelli

Do garnka wlewamy bulion warzywny i podgrzewamy na niedużym ogniu (dla starszych dzieci można na początku w garnku podsmażyć na łyżce oliwy pokrojoną cebulkę). Gdy bulion się zagotuje dodajemy groszek i gotujemy do momentu aż będzie miękki. Następnie dokładnie blendujemy zupę , ewentualnie przyprawiamy. Przed podaniem możemy dodać kilka kulek mozzarelli.

DSC06005

DSC05997

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *