Drożdżówki z serem i wiśniami

Smakują z kubkiem mleka, ze szklanką truskawkowego kompotu lub herbaty 😉 Są świetne jako pierwsze lub drugie śniadanie, deser lub kolacja. Łatwe do zrobienia i bardzo mięciutkie.

 

Składniki (na ok. 13-15 drożdżówek):

  • 15 g suszonych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 500g mąki pszennej
  • 40g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:

  • 250g twarożku
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego z całymi wiśniami lub wiśnie mrożone

Składniki na kruszonkę:

  • 60g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 30g masła

Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej drożdże, mieszamy. Dodajemy jajko, żółka, mleko , cukier oraz sól. Wszystko razem delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy masło i zaczynamy wyrabiać ciasto. Powinno być miękkie i dość (ja wyrabiałam ciasto ok 20min).

Ciasto wkładamy do miski (najpierw obsypujemy ją niewielką ilością mąki), przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu i czekamy aż podwoi swoją objętość (ok 1 h).

W tym czasie robimy nadzienie. Twarożek mieszamy za pomocą widelca ze śmietaną a następnie dodajemy dżem. Jeśli używamy wiśni mrożonych dodajemy dodatkowo trochę cukru do smaku.

Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze chwilę a następnie dzielimy je na ok 15 małych kulek. Każdą z nich rozpłaszczamy palcami a na sam środek układamy nadzienie. Dokładnie zalepiamy placka tak by powstała kula. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok 20 min.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier oraz miękkie masło. Robimy kruszonkę opuszkami palców.

Wyrośnięte bułeczki smarujemy lekko mlekiem a następnie posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 180 przez 20 min.

DSC05971

DSC05974

DSC05976

Smacznego! :)

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *