Słodka przekąska, idealna gdy dziecko ma ochotę na coś pysznego! Bardzo łatwa do zrobienia i zapewniam, że dzieci jak i rodzice bardzo zachwyceni 🙂
Składniki (na ok 20 pralinek):
- 2 szklanki suszonych daktyli
- 2 szklanki dowolnych orzechów (u mnie: orzechy nerkowca, włoskie, migdały i płatki migdałowe)
- 1 szklanki płatków owsianych górskich
- do obtoczenia: starta gorzka czekolada, kakao, płatki jaglane, wiórki kokosowe)
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok 30 min.
Wszystkie orzechy siekamy za pomocą blendera na bardzo drobne kawałeczki (tak by nawet małe dziecko dało sobie z nimi radę).
Płatki owsiane siekamy tak by powstała mąka owsiana.
Namoczone daktyle (wodę odlewamy do kubeczka) blendujemy na gładką masę. Jeśli daktyle ciężko zmiksować podlewamy je wodą, w której się moczyły.
Zmielone orzechy mieszamy (najlepiej za pomocą dłoni) z daktylami oraz zmiksowanymi płatkami owsianymi.
Wymieszaną masę wstawiamy na ok 30 min do lodówki.
Po schłodzeniu z masy formujemy kulki, które układamy na papierze do pieczenia (najlepiej przy tym zwilżyć dłonie wodą).
Gotowe kulki obtaczamy w dowolnych składnikach.
Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę i gotowe! 🙂
Smacznego! 🙂