Małe Kopce Kreta

Babeczki są proste, bardzo efektowne i lubiane przez dzieci. Będą idealne podczas przyjęć dziecięcych! :)

Składniki (na ok 10 muffinek):

  • 1 banan
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 180 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego/ kokosowego
  • łyżka gorzkiego kakao

krem:

  • szklanka śmietany 30 lub 36%
  • płaska łyżka drobnego cukru trzcinowego
  • 2 kostki gorzkiej czekolady startej na tarce

dodatkowo:

  • banan
  • łyżeczka soku z cytryny

Banana ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy do niego jajko, mleko oraz rozpuszczone, wystudzone masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Następnie dodajemy masę bananową i mieszamy wszystkie składniki do połączenia.

Masę wylewamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Gdy muffinki wystygną za pomocą łyżki wydrążamy w nich dziury (nie za duże by babeczki się nie popsuły ;)) a ciasto wrzucamy do miski.

Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru. Dodajemy delikatnie czekoladę za pomocą łyżki.

Banana kroimy w drobną kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny.

 

Do każdej babeczki wkładamy kilka kawałków banana i nakładamy śmietanę. Przykrywamy ciastem, które wcześniej wydrążyliśmy.

Wstawiamy do lodówki na 30 min.

dsc05797

dsc05801

dsc05788

Smacznego! :)

3 comments on “Małe Kopce Kreta

  1. Przepis sprawdzony :), ale niestety nie wyszło nam takie fajne puszyste ciasto :( . Bardziej przypominało ciasto ze zwykłych babeczek ( gładkie) . Czy chodzi o to żeby dłużej na początku mieszać trzepaczką?? :) Zdradzisz ten sekret swojego talentu? :)

    1. Dość długo mieszam ciasto trzepaczką, to prawda :) Niestety babeczki już jednej osobie też wyszły dość „babeczkowato” dlatego w najbliższych weekend będę robiła kopce po raz kolejny żeby móc stwierdzić czemu moje kopce różnią się od Waszych! :)

      1. Ooooo super świetnie !!! :) Będziemy czekać na komentarz bo pomimo innego ciasta kopce wyszły bardzo smaczne :) , zresztą jak każdy twój przepis :) :) Pozdrawiamy :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *