Zupa dyniowa z czerwoną soczewicą

Składniki:

  • 1 średniej wielkości dynia hokkaido
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • 4 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól (opcjonalnie)
  • pieprz
  • słodka papryka

Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę (dla mniejszych dzieci przygotowujemy zupę bez podsmażania cebuli). Gdy lekko się zarumieni wrzucamy obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę. Całość zalewamy wodą tak by przykryła wszystkie warzywa. Wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok 20 min,.

Następnie dodajemy obraną, pozbawioną pestek i pokrojoną w kostkę dynię oraz czerwoną soczewicę i gotujemy aż warzywa będę miękkie (ok 20 min). Wyławiamy przyprawy i całość blendujemy na gładką zupę krem. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.

dsc05476

dsc05464

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *