Meksykańskie danie

Niedawno urządziliśmy sobie ucztę meksykańską 🙂 Oczywiście tradycyjne chili con carne jest ostre, z dodatkiem kawy… Dla Oli zrobiłam wersję łagodną i bardzo jej smakowało! 🙂

Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 puszki ciemnej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • mielony kminek
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwa
  • natka pietruszki

Cebulę siekamy na bardzo drobną kosteczkę. Obsmażamy ją na łyżce oliwy razem z przyprawami i ząbkiem czosnku. Gdy cebula lekko się zarumieni dodajemy mieloną wołowinę, sól oraz pieprz i całość podsmażamy do momentu aż mięso nie będzie czerwone.

Mięso zalewamy (do 1/2 wysokości) gorącym wywarem warzwnym lub wodą. Dusimy ok 40 minut pod przykryciem.

Dodajemy czekoladę, cukier, pomidory z puszki, kukurydzę, paprykę pokrojoną w kostkę oraz fasolę. Dusimy jeszcze ok godzinę 🙂 Posypujemy natką pietruszki.

Danie najlepiej smakuje z ryżem, kwaśną śmietaną, skropione limonką oraz sałatką z dodatkiem avokado 🙂

DSC05389

DSC05397

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *