Mięciutkie mięso, małe kawałki i pyszny sos sprawiają, że dzieci go uwielbiają! 🙂
Składniki:
- 0,5kg szynki
- sól
- pieprz
- 2 papryki czerwone
- majeranek (płaska łyżeczka)
- oregano (płaska łyżeczka)
- czerwona papryka suszona (pół płaskiej łyżeczki)
- rozmaryn (pół płaskiej łyżeczki)
- olej (ok 2 łyżek)
- 0,5 l bulionu
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski i doprawiamy solą i pieprzem. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Lekko przysmażamy z każdej strony a następnie podlewamy bulionem i dusimy. W połowie duszenia (po ok 30 min) dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (dla młodszych dzieci możemy wcześniej paprykę obrać) oraz przyprawy: majeranek, oregano, czerwoną paprykę i rozmaryn (wedle uznania). Mięso dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy co jakiś czas bulionem.
Na sam koniec możemy lekko zagęścić sos mąką (u mnie nie było takiej potrzeby).
Gulasz dobrze smakuje z ziemniakami i surówką z marchewki i jabłka 🙂
a bulion z kostki ?
nie nie… z ugotowanych warzyw 🙂
A mozna wykorzystac ” wczorajszy” rosol?.
pewnie 🙂