Ciasto z wiśniami

Niezwykle proste i naprawdę smaczne. Przypomina mi dzieciństwo. Jest lekko słodkie i bardzo puszyste!

Składniki (użyłam tortownicy 23 cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody / proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 szklanki wydrylowanych wiśni

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).

Do miski wlewamy jogurt, dodajemy sok z cytryny oraz olej. Wbijamy jajka. Całość mieszamy łyżką.

Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. Ponownie wszystko mieszamy za pomocą łyżki.

Ciasto wylewamy do tortownicy a na wierzchu układamy wiśnie.

Pieczemy ok 50 min (do suchego patyczka).

DSC05280

DSC05284

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *