Sernik jagodowy

Zainspirowana przepisem na stronie kwestiasmaku postanowiłam upiec sernik jagodowy. Nieco go zmodyfikowałam i… wyszedł bardzo puszysty, kremowy, mocno jagodowy – pyszny! Na pewno zasmakuje maluchom (i nie tylko, mój mąż zjadł 3/4 blachy:)).

Składniki (na blaszkę 26cm):

Na spód:

  • 200 g herbatników
  • 50 g rozpuszczonego masła

Na masę serową:

  • 1kg twarogu mielonego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 0,5kg jagód
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Na wierzch:

  • 300ml śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru trzcinowego

Piekarnik nagrzewamy do 150-160 stopni.

Herbatniki miksujemy na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku 🙂

Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Jagody blendujemy i przecieramy przez sitko tak by powstał mus jagodowy.

Do misy miksera dodajemy twaróg, jajka, mąkę, cukier, sok z cytryny i mus jagodowy. Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników (jak najkrócej to możliwe).

Masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy i wkładamy do piekarnika na ok 1,5h.

Gdy sernik będzie gotowy na jego wierzch wylewamy śmietanę połączoną z cukrem i zapiekamy ponownie przez 10 minut.

Chłodzimy w lodówce ok 12 godzin (my jedliśmy już po 3 godzinach ze względu na niecierpliwość mojej córeczki i był pyyyycha! :))

DSC05051

DSC05053

DSC05054

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *