Zainspirowana przepisem na stronie kwestiasmaku postanowiłam upiec sernik jagodowy. Nieco go zmodyfikowałam i… wyszedł bardzo puszysty, kremowy, mocno jagodowy – pyszny! Na pewno zasmakuje maluchom (i nie tylko, mój mąż zjadł 3/4 blachy:)).
Składniki (na blaszkę 26cm):
Na spód:
- 200 g herbatników
- 50 g rozpuszczonego masła
Na masę serową:
- 1kg twarogu mielonego
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- 0,5kg jagód
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki soku z cytryny
Na wierzch:
- 300ml śmietany 18%
- 1 płaska łyżka cukru pudru trzcinowego
Piekarnik nagrzewamy do 150-160 stopni.
Herbatniki miksujemy na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku 🙂
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód) i mocno dociskamy. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Jagody blendujemy i przecieramy przez sitko tak by powstał mus jagodowy.
Do misy miksera dodajemy twaróg, jajka, mąkę, cukier, sok z cytryny i mus jagodowy. Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników (jak najkrócej to możliwe).
Masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy i wkładamy do piekarnika na ok 1,5h.
Gdy sernik będzie gotowy na jego wierzch wylewamy śmietanę połączoną z cukrem i zapiekamy ponownie przez 10 minut.
Chłodzimy w lodówce ok 12 godzin (my jedliśmy już po 3 godzinach ze względu na niecierpliwość mojej córeczki i był pyyyycha! :))
Smacznego 🙂