Pulpety w sosie cukiniowym

Składniki:

Na pulpety:

  • 500g mięsa mielonego
  • 1 kajzerka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • mąka

Na sos:

  • pół żółtej cukinii
  • pół zielonej cukinii
  • 1 łyżka masła
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 600ml wody
  • 1 łyżka mąki

Mięso mielone mieszamy z namoczoną bułką, solą (ok 1/2 płaskiej łyżeczki), pieprzem (szczypta), majerankiem (1 płaska łyżka) ,słodką papryką (1 płaska łyżka) oraz jajkiem. Z powstałej masy formujemy nieduże pulpety. Obtaczamy je w mące i smażymy na rozgrzanej patelni (kilka minut, do zarumienienia z każdej strony) z dodatkiem oleju.

Do garnka wlewamy 600ml wody, dodajemy łyżkę masła, przyprawy oraz cukinie starte na tarce o grubych oczkach. Gdy woda się zagotuje wrzucamy do niej klopsy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie klopsy na chwilę wyjmujemy a sos zagęszczamy łyżką mąki.

DSC04936

DSC04932

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *