Czekoladowy sernik z truskawkami

Składniki na spód i wierzch:

  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru pudru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Składniki na masę serową:

  • 800g twarogu mielonego
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • ok 15 truskawek

 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajko oraz masło i zagniatamy ciasto. Wykładamy je (2/3 ciasta) na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie blaszka miała 26 cm.

Do misy miksera wrzucamy twaróg, dodajemy budyń, cukier i jajko i wszystko razem miksujemy do połączenia składników.

Masę serową wykładamy na ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone na ćwiartki truskawki i posypujemy pozostałą resztą ciasta. Pieczemy ok 50 min.

DSC04847

DSC04861

DSC04844

Smacznego! :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *