Kolorowe risotto

Składniki:

  • włoszczyzna (4 marchewki, 1/4 selera, 2 pietruszki, kawałek pora)
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 torebki ryżu do risotto
  • sól
  • pieprz
  • warzywa wg uznania (u mnie marchewka, groszek, fasolka, kukurydza)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Warzywa obieramy i zalewamy wodą (1,5 litra). Dodajemy sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości warzyw.

W dużym rondlu podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy ryż i smażymy ok 3 minuty. Po tym czasie ryż zalewamy gorącym wywarem warzywnym (ok 3/4 całego wywaru). Gotujemy do miękkości ryżu (ok 20 min). Gdy ryż będzie miękki dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, kukurydzę, fasolkę szparagową i groszek.

Pozostałą część wywaru przechowujemy w lodówce. Można nim podlać risotto w czasie odgrzewania następnego dnia :)

DSC04837

DSC04830

Smacznego! :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *