Zupa krem z dyni z dodatkiem słodkiego ziemniaka

Składniki:

  • włoszczyzna (6 marchewek, pietruszka, 1/4selera, kawałek pora)
  • 300g dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 1 duży batat
  • sól (dla starszych dzieci)
  • pieprz (dla starszych dzieci)
  • 2 listki laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego

Włoszczyznę obieramy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą tak by przykryła wszystkie warzywa. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

Gdy warzywa zmiękną wyjmujemy je a na ich miejsce wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz batata. Gotujemy do miękkości warzyw.

Gdy batat i dynia zmiękną dodajemy marchewkę (ugotowaną wcześniej), wyjmujemy ziele angielskie oraz liście laurowe i wszystko razem blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku (opcjonalnie).

DSC04564

DSC04559

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *