Leczo z czerwoną soczewicą i batatem

Składniki (na ok 5-6 porcji)

  • 1 cukinia zielona
  • 1 cukinia żółta
  • 1 papryka czerwona
  • pół papryki żółtej
  • 1 duży batat
  • 500 g pomidorów
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • 500 ml wody

W dość dużym garnku/ rondlu podsmażamy na oleju cebulę pokrojoną w kostkę.

Gdy lekko się zarumieni dodajemy soczewicę i smażymy kilka minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata, paprykę (paprykę możemy wcześniej obrać ze skórki) oraz cukinię. Wszystko razem smażymy jeszcze ok 5 min. Po tym czasie dodajemy sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Mieszamy dokładnie.

Wlewamy ok 500 ml gorącej wody ( tak by woda przykryła ok 1/3 warzyw). Gotujemy na średnik ogniu.

Pomidory obieramy ze skórki i wkrawamy gniazda nasienne. Blendujemy je na gładko.

Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy do nich zblendowane pomidory. Całość gotujemy jeszcze do miękkości warzyw.

Leczo smakuję najlepiej z dodatkiem ugotowanych, młodych ziemniaków 🙂

DSC04689

DSC04704

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *