Ciasto z truskawkami

Póki co truskawki najlepiej smakują same… bez niczego 🙂 Ale to ciasto jest smaczne i naprawdę łatwe do zrobienia. Cudownie smakuje na świeżym powietrzu w połączeniu z mlekiem (lub z kawą – wersja dla rodziców:))

Składniki (ja użyłam tortownicy o średnicy 26cm)

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • ok 500g truskawek

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i wszystko razem miksujemy na puszystą masę. Następnie powoli wsypujemy mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i cały czas miksujemy. Na samym końcu dodajemy olej i znów miksujemy przez chwilę.

Tortownicę wykładamy papierem (samo dno, wypuszczając papier na zewnątrz) i wylewamy do niej masę. Na wierzchu układamy pozbawione szypułek, pokrojone na ćwiartki truskawki.

Pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.

Po ostudzeniu ciasto najlepiej posypać cukrem pudrem trzcinowym.

DSC04605

DSC04603

DSC04608

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *