Muffiny pełnoziarniste z otrębami i jabłkami

Składniki (na 12 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej np orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki otrębów żytnich
  • 1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego
  • 1/2 filiżanki oleju rzepakowego
  • 1 filiżanka jogurtu  naturalnego
  • 2 jajka
  • 1,5 jabłka pokrojonego w kostkę

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, z otrębami i cukrem.

W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka, dodajemy do nich jogurt oraz olej i ponownie ubijamy.

Suche składniki łączymy z mokrymi. Na samym końcu dodajemy jabłka i wszystko razem wymieszamy łyżką.

Masę przekładamy do silikonowych foremek i pieczemy ok 20-25min.

DSC04458

DSC04462

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *