Zupa krem z czerwonej soczewicy

Moja córeczka niestety nie przepada za soczewicą. Długi czas nad tym ubolewałam aż w końcu postanowiłam ugotować z niej zupę krem. Oprócz soczewicy dodałam dużą ilość marchewki. I to był strzał w dziesiątkę bo Ola nie dość, że zjadła obiad z dokładką to na następny dzień na śniadanie zażyczyła sobie… zupę! :))

Czas gotowania: około godziny

Składniki:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 kg obranych, pokrojonych w kostkę marchewek
  • 1 cebula
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól

W dość dużym garnku na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy marchewkę i smażymy ok 10-15 min mieszając co jakiś czas.

Następnie dodajemy soczewicę i znów smażymy ok 10 min (musimy pamiętać o mieszaniu:)).

Całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy sól i pieprz do smaku, oraz obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych pomidory.

Zupę gotujemy do miękkości marchewki i soczewicy. Gdy zupa zacznie robić się zbyt gęsta możemy dodać odrobinę wody.

Na samym końcu zupę blendujemy na gładki krem.

DSC04418

DSC04426

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *